In-occupation refurbishment of student accommodation in Mile End, London ready for the 2023 / 2024 academic year.

  • -Refurbishment of 202 studios
  • -Refurbishment of all associated corridors and stairwells
  • -Redesign and modern upgrade of existing amenity spaces
  • -Conversion of communal space into a new arcade, private dining area, karaoke and cinema room
  • -Conversion of old storeroom into eight new studios and study booths
  • -Conversion of reception area into three open lounge areas, storage areas and a games room
  • -Conversion of outside storerooms into new outdoor seating areas
  • -Full decoration of all internal spaces
  • -New flooring and bedroom furniture installed
  • -Multiple logistical challenges tackled due to working in a live in-occupation site

Fortis Vision has completed a refurbishment of East Court student accommodation in Mile End, London across from Queen Mary University. The project included the successful refurbishment of the site with a focus on the creation of social and entertainment spaces to enhance the student experience. Works included the refurbishment of 202 studios and all associated corridors and stairwells, with full decoration, new flooring and new bedroom furniture, as well as the redesign and upgrade of existing amenity spaces throughout, to create a modern and inviting student facility.

The first phase saw the team deliver in-occupation works to the basement and mezzanine, and the second phase included works on the bedrooms, reception and external areas, which took place over the student’s summer break. Works were complete and ready for the new student intake for the 2023 / 2024 academic year. The team’s method of working limits the impact on student residents by minimising disruption to their daily life – this is good for iQ’s management team, allowing the brand to continue offering excellent service to resident students.

Ben-Harrison-Photography-www.Ben (3)

Ben-Harrison-Photography-www.Ben (2)

The work also involved converting a communal kitchen and dining area into a new arcade, private and separate dining areas and a basement office. The storeroom was also transformed into a new entertaining space with a karaoke and cinema room, and another older storeroom into eight new studios and three study booths. A reception area was transformed into three open lounge areas, a post room, locker store and games room, and outside storerooms were converted into new outdoor seating for students.

The project presented several challenges for the Fortis Vision team due to the staggered phases and the site being a live environment. The team managed logistical challenges with expertise, ensuring separation between our workforce and the 300 students in occupation. It was an incredibly tight site, and with the students in occupation for the first phase, there was little space for deliveries and the storage of materials. To manage this, the Fortis Vision team continually changed and re strategised the logistic plans of the site, working alongside the site manager to ensure the smooth running of deliveries and all associated works. Despite these multiple challenges, we delivered the project on time, on budget, and in line with the exceptionally high standards that we are recognised for. For more information about our major refurbishment projects, please contact a member of the Fortis Vision team today.

For more information about our major refurbishment projects, please contact a member of the Fortis Vision team today.

“iQ have been a fantastic client to work alongside. Its management, site teams and consultants have been supportive throughout, enabling Fortis Vision to get the best outcome for all.”

Ian Armstrong, Project Manager

Ben-Harrison-Photography-www.Ben (1)

Ben-Harrison-Photography-www.Ben